دانستنی‌های مهم در خصوص درمان بی‌خوابی با عسل و دیگر محصولات خوراکی

سبک زندگی امروزی، تغذیه نامناسب و استرس‌های آن سبب آشفتگی خواب و بی‌خوابی افراد نسبت به گذشته شده است؛ اما جالب است بدانید درمان بی‌خوابی با عسل به‌راحتی قابل انجام است، فقط کافیست یک قاشق عسل را با کمی آب مخلوط کنید و آن را قبل از خواب بنوشید. 

عسل نه‌تنها به‌عنوان روش درمانی طبیعی و معجزه‌آسا برای اکثر بیماری‌های جسمی در نظر گرفته می‌شود؛ بلکه این شهد طبیعی می‌تواند برای درمان بی‌خوابی شبانه نیز به‌خوبی عمل کند. البته برخی از خوراکی‌ها نیز تاثیر چشمگیری برای درمان بی‌خوابی در شب دارند. 

در این متن با ما همراه شوید تا علت بی‌خوابی شبانه را بررسی کنیم و خوراکی‌ها و روش‌های درمانی مناسب را انتخاب کنید. 

 

بی‌خوابی چیست؟

بی‌خوابی نوعی اختلال خواب است که فرد مبتلا، در خوابیدن و خواب‌ماندن مشکل دارد. افرادی که درگیر بی‌خوابی مزمن هستند هر شب به اندازه کافی نمی‌خوابند و در واقع این نیاز شبانه برایشان برآورده نمی‌شود. مشکلات خلقی، بیماری‌های جسمی، سبک زندگی ناسالم، خوراک نامناسب و غیره از جمله دلایلی هستند که سبب بروز این اختلال می‌شوند.

این افراد در طول روز بسیار خسته و خواب‌آلوده هستند و توانایی انجام کارها را به‌درستی ندارند. افراد مبتلا معمولا برای درمان بی‌خوابی شدید به روان‌پزشک یا داروخانه مراجعه می‌کنند. این خواب ناکافی و خستگی همراه با آن به مرور سبب بروز عوارضی همچون نوسانات خلقی و افسردگی می‌شود.

 

علائم بی خوابی

بی‌خوابی مشکل رایجی است و می‌تواند منجر به بروز برخی از علائم دیگر شود. این علائم عبارت‌اند از:

  • خستگی یا خواب‌آلودگی در طول روز
  • تحریک‌پذیری، افسردگی یا اضطراب
  • علائم گوارشی
  • انگیزه یا انرژی کم
  • تمرکز ضعیف
  • عدم‌هماهنگی (منجر به خطا یا تصادف می‌شود.)
  • نگرانی یا اضطراب در مورد خواب
  • سردرد تنشی 
  • مشکل در معاشرت، کار یا مطالعه

به غیر از نشانه‌های بالا، بی خوابی ممکن است سبب‌ساز برخی بیماری‌های مزمن همچون چاقی، دیابت، بیماری قلبی و افسردگی نیز شود.

 

علل بی‌خوابی

برخی از علل شایعی که با بروز اختلال بی‌خوابی مرتبط هستند، عبارت‌اند از:

  • داشتن جت لگ یا همان پرواز‌زدگی (ناشی از مسافرت‌های طولانی)
  • تغییر شیفت در محل کار
  • محل خواب نامناسب (اتاق خیلی گرم، سرد یا پر سرو‌صدا، یا تخت ناراحت‌کننده)
  • ورزش بدنی بسیار کم 
  • کبوس‌‌های شبانه
  • مصرف از مواد مخدر
  • استرس و مشکل سلامت‌روان
  • سندرم پاهای بی‌قرار
  • تیروئید پرکار
  • آپنه خواب
  • بیماری ریفلاکس گوارشی (GERD)
  • بیماری مزمن انسدادی ریه، معروف به COPD
  • درد مزمن
  • یائسگی
  • آلزایمر
  • اختلال ژنتیکی 

 

درمان بی‌خوابی در بارداری

بانوان در دوران بارداری معمولا درگیر اختلال بی‌خوابی هستند. افزایش ضربان قلب مادر، حالت تهوع، سردرد، کمردرد از جمله عوامل زمینه‌ساز این مشکل در دوران بارداری هستند. انجام ورزش، رعایت برنامه غذایی مناسب و مقوی، پوشیدن لباس راحت و انجام تکنیک‌های آرام‌سازی (همچون ریلکسیشن و یوگا) از نمونه راهکارهای موثر در درمان بی‌خوابی در دوران بارداریست.

 

درمان بی‌خوابی با دارو

پزشکان گاهی برای درمان بی‌خوابی و استرس دارو تجویز می‌کنند. داروها معمولا یک دوره کوتاه‌مدت (یک هفته یا بیشتر) موثر هستند و بعد از گذشت مدتی تحمل ایجاد می‌کنند و به مرور زمان، دوز معمول تاثیری ندارد.

برخی از افراد به این قرص‌های خواب‌آور اعتیاد پیدا می‌کنند و اگر قرص‌ها به طور ناگهانی قطع شوند، علائم ترک را نشان می‌دهند. استفاده طولانی‌مدت از این قرص‌ها فرد را با مشکلات جدی همچون افزایش خطر زوال عقل و خطر مرگ زودرس مواجه می‌کنند.

 

محصولات غذایی مناسب برای درمان بی‌خوابی

داروها و قرص‌های خواب‌آور افراد فراوانی را به سمت خود می‌کشانند تا در سریع‌ترین زمان ممکن به خواب بروند؛ اما متاسفانه عوارض جانبی فراوانی دارند. سردرد، سرگیجه، خواب‌آلودگی در طول روز، خشکی دهان و یبوست از نمونه عوارض جانبی هستند.

محصولات غذایی راه موثرتر و سالم‌تری برای یک خواب خوب شبانه خوب هستند. در ادامه به تعدادی از محصولات غذایی طبیعی که می‌توانند مشکل بی‌خوابی شما را به‌خوبی درمان کنند، ذکر شده است:

  • گردو: گردو حاوی ملاتونین است. این هورمون به بدن شما کمک می‌کند خواب خوبی را تجربه کند.
  • ویتامین B6: زمانی که افراد می‌خوابند، سطح هورمون سروتونین در خون‌شان افزایش پیدا می‌کند. این هورمون نوعی هورمون آرام‌بخش است که از اسید‌آمینه تریپتوفان ساخته می‌شود. 

برای فعال‌شدن اسید‌آمینه تریپتوفان بدن نیاز به ویتامین B6 دارد. ویتامین B6 نیز در غذاهایی همچون غلات صبحانه غنی‌شده، سیب‌زمینی، ماهی، مرغ، موز، لوبیا، کره بادام‌زمینی و بسیاری از سبزیجات یافت می‌شود.

  • موز، آجیل و سبزیجات برگ‌دار: بدن برای خوابی آرام در شب، نیازمند هورمون‌های سروتونین و ملاتونین است. منیزیم نوعی ماده معدنی است که به ساخت‌و‌ساز ملاتونین و سروتونین در بدن کمک شایانی می‌کند. برخی از خوراکی‌ها همچون موز منبع غنی از منیزیم هستند. اگر با مشکلی بی‌خوابی دست‌و‌پنجه نرم می‌کنید، در برنامه غذایی خود موز و دیگر مواد غذایی حاوی منیزیم را قرار دهید.
  • آب‌آلبالو ترش: این آب قرمز‌رنگ و خوش‌طعم حاوی ملاتونین، فلاونوئیدها و سایر ترکیباتی است که خواب را تقویت می‌کنند. با مطالعه و تحقیقات انجام‌شده، کسانی که آب‌آأبالو مصرف می‌کنند خواب بیشتری و بهتری دارند.
  • ریحان: ریحان گیاهی آرام‌بخش است؛ به‌ همین دلیل به خواب آرام و مناسب کمک می‌کند. این گیاه نه‌تنها به بهبود خواب کمک می‌کند، بلکه سوءهاضمه را نیز بهبود می‌بخشد. قبل از خواب چند برگ ریحان را در آب جوش بریزید و آن را بنوشید.
  • میان‌وعده کوچک قبل از خواب: میان وعده کوچک و مغذی یک ساعت قبل از خواب به شما کمک می‌کند تا قند خون در طول شب نرمال بماند. البته از خوردن غذاهای چرب، سرخ‌شده، کافئین‌دار یا حاوی شکر دوری کنید و به‌جای آن سیب، نصف موز یا چند عدد گردو میل کنید.
  • شیر: در یک مطالعه بر موش‌ها مشخص شد موش‌هایی که شب‌هنگام شیر می‌نوشیدند، سریع‌تر به ‌خواب می‌رفتند و خواب طولانی‌تری داشتند. شیر سرشار از کلسیم و اسیدآمینه تریپتوفان است. کلسیم و تریپتوفان در تنظیم میزان ملاتونین موثر هستند. پیشنهاد می‌کنیم، قبل از خواب برای رفع مشکل بی‌خوابی یک لیوان شیر گرم بخورید. 

 

درمان طبیعی بی‌خوابی با عسل

عسل برای درمان بی‌خوابی در طب سنتی مورد توجه فراوان است. عسل طبیعی حاوی اسید‌آمینه تریپتوفان است. تریپتوفان برای درمان افسردگی و اضطراب استفاده می‌شود. در متن زیر چند ایده برای استفاده از عسل طبیعی جهت درمان بی‌خوابی آورده شده است: 

  1. عسل (یک قاشق چای‌خوری) را به یک فنجان شیر گرم اضافه کنید و قبل از خواب بنوشید. 
  2. مقداری عسل را روی تکه نانی گذاشته و یک ساعت قبل از خواب میل کنید. 
  3. عسل (یک قاشق چای‌خوری) را با روغن زیتون (یک قاشق چای‌خوری) مخلوط کنید و بر پوست سرتان ماساژ بدهید. بعد از ۲۰ دقیقه بشویید.
  4. چند قطره عسل را به کاسه آب داغی اضافه کنید و بخارش را چند دقیقه قبل از خواب استنشاق کنید. 
  5. یک قاشق چای خوری عسل را با یک قاشق چای خوری آب‌لیمو ترکیب کنید و قبل از رفتن به رختخواب بنوشید.

عسل قرن‌هاست که توسط مردم در کل جهان برای درمان و حفظ سلامتی مورد استفاده قرار می‌گیرد. در واقع از زمان‌های قدیم، عسل برای درمان بی‌خوابی و سایر اختلالات خواب مورد توجه بوده است.

 

مخلص کلام

افراد زیادی با وجود خستگی زیاد شب‌ها درگیر بی‌خوابی هستند. بسیاری از این بی‌خوابی‌ها به‌دلیل مسائل و مشکلات روزانه، سبک زندگی ناسالم یا برنامه غذایی نامناسب است. با به‌وجودآمدن این مشکل اکثر افراد به‌سمت داروهای شیمیایی متمایل می‌شوند؛ اما به‌آسانی می‌توان بی‌خوابی را با محصولات غذایی درمان کرد.

درمان بی‌خوابی با عسل یکی از راهکارهای فوق‌العاده موثر است که عوارض داروهای شیمیایی را ندارد. البته باید دقت کرد که عسل‌های تقلبی در بازار موجود هستند که نه‌تنها برای درمان مفید نیستند بلکه برای سلامت نیز مضر هستند. تشخیص عسل طبیعی از تقلبی بسیار سخت است و نیاز به آزمایشات خاصی دارد.

اما به‌راحتی با انتخاب فروشگاه معتبر برای خرید عسل طبیعی نیازی به بررسی عسل نخواهد بود. فروشگاه هاجر عسلی با سال‌ها تجربه در زمینه فروش عسل اصل خیال شما را ازین بابت مطمئن می‌کند.

 

سوالات متداول

چگونه از عسل برای درمان بی‌خوابی استفاده کنیم؟

می‌توانید یک قاشق عسل را به‌تنهایی یا با دمنوش گرمی نیم ساعت قبل از خواب میل کنید. در این زمان بدن شما آمده برای خوابی راحت می‌شود. در واقع در این زمان، بدن قند عسل را جذب می‌کند.

 

چند قاشق عسل در روز می‌توانیم مصرف کنیم؟

عسل با این‌که شهدی از دل طبیعت است؛ اما باز هم نوعی قند به حساب می‌آید و باید در مصرف آن دقت کنید. 

 

چه چیزی بخوریم تا سریع‌تر بخوابیم؟

برخی از محصولات غذایی همچون شیر گرم، شیر بادام، چای سنبل‌الطیب، چای سبز، چای بابونه، دمنوش بادرنجون و دیگر داروهای گیاهی می‌توانند به خواب آرام شما کمک کنند.

 

میزان خواب طبیعی چقدر است؟

به‌طور متوسط، بزرگ‌سالان بین ۶ تا ۹ساعت به خواب نیاز دارند.

 

چگونه می توانیم بهتر بخوابیم؟

از مصرف کافئین، سیگار و الکل به‌خصوص در ساعات قبل از خواب اجتناب کنید. قبل از خواب از خوردن وعده‌های غذایی سنگین و انجام ورزش‌های شدید اجتناب کنید. برای حفظ سلامتی و بهبود خواب شبانه در طول روز به‌طور منظم ورزش کنید.

 

ملاتونین چیست؟

ملاتونین یکی از انواع قرص خواب است که زمان به‌ خواب رفتن را کاهش می‌دهد. متخصصان برای درمان بی‌خوابی با ملاتونین، وضعیت فیزیکی فرد را بررسی می‌کنند تا برای فرد مشکلی ایجاد نکند.